Hvalpens udviklingsfaser
Forståelse af hvalpens udviklingsfaser: En vejledning til hundeejere
Da jeg for mange år siden første gang hørte om hvalpens udviklingsfaser, faldt der rigtig mange brikker på plads inde i mit hoved.
Det gav pludselig mening hvorfor hvalpen blev bange for noget den ikke var bange for dagen før eller det gav mening hvorfor den pludselig ikke forstod så simpel et signal som “sit”. Som den ellers havde gjort tusind gange før.
At forstå hvalpens udviklingsfaser gav mig også en indsigt i hvad jeg kan gøre når hvalpen tager et skridt op i udviklingen.
Det er dog vigtigt at huske på, at det ikke er lineært fremad. Det kommer også an på racen og det enkelte individ (størrelse og temperament):
Her er en liste over hvalpens 8 udviklingsfaser :
Fase #1 :
8-12 uger Socialiseringsfasen
Hvalpen lærer om miljøet, om andre hunde og andre mennesker.
Den lærer om verden den lører at være hund. Derfor er det vigtigt ikke at afskærme den. Men sørg for at det foregår på en tryg og ansvarlig måde.
Kroppen udvikler sig hurtigt. Det er den vigtigste periode i hvalpens liv, når vi tænker på indlæring.
Den er følsom for indtryk og alt er nyt.
Fase #2 :
13-16 uger Selvstændig/rangorden/spøgelsesfasen
Den begynder nu at blive mere selvstændig og udforsker verden endnu mere. Den kan være påvirket af hormoner og forsøger at finde sin plads i flokken. Derfor skal du udvise godt lederskab og kærlig guide din hund til hvad der er rigtigt og hvad der er forkert. Det kan udløse mere kamp om tingene, så her er det vigtigt at løse det uden konflikt og i stedet aflede og belønne for den gode adfærd. Der kan opstå frygtsomhed og ængstelse overfor mennesker, genstand og situationer. Kroppen udvikler sig langsommere. Til gengæld er der mange psykiske forandringer.
Fase #3 :
4 - 6 måneder Tandskifte
Nogle hunde skifter tænder uden du lægger mærke til det. Andre tager længere tid om det og hvalpen begynder at bide i ting, som den ikke har bidt i før. Det er fordi tænderne klør. Giv hunden masser af godt at bide i. Legetøj, bideben eller gulerødder. Tricket med at dyppe et bidetov i kyllinge bouillon og lægge det i fryseren er også effektivt. Det dulmer kløen.
Fase #4 :
5- 7 måneder Flokdannelse
Denne periode er mere rolig og der er et grundlag for at få trænet mere. Dette vil styrke båndet mellem jer. Men husk at hvalpens hjerne stadig ”hvalp”, så tag hensyn til at der er grænser for hvor meget den kan klare af gangen.
Fase #5 :
7-10 måneder Pubertetsfasen/teenager
Her er den første fysiske kønsmodningsfase. Fra den ene dag til den anden kan din hund ændre sig fra at være sød til at være en møghund. En rigtig teenager med selektiv hørelse, konflikter og hormoner. Tæver kommer i første løbetid og hanner begynder at lette ben og kan udvise mere aggressivitet. Begge køn kan blive mere territoriale. I denne fase bliver mange hunde omplaceret eller aflivet pga. ”adfærdsproblemer”. Masser af tålmodighed og kærlighed er vigtige og husk på, at dette er en fase og der kommer en god hund ud af det i den anden ende.
Fase #6 :
10 – 17 måneder Stabil træningsperiode
Din hund vender tilbage. Den første kønsmodningsfase er overstået og der kommer ro på i de næste par måneder. I denne fase er den meget modtagelig for træning.
Fase #7 :
17-24 måneder Psykisk kønsmodning
Din hund opdager dens køn. Den vil igen afprøve grænser og det som ikke har været på plads inden, vil virkelig komme til udtryk nu. Den er blevet mere ”voksen” og måske også fået mere selvtillid. Nu kan den nemt tolke et ”nej” som oplæg til diskussion og kamp. Igen er det vigtigt at udvise tålmodig og stå fast uden at starte en konflikt. Afled uønsket adfærd og beløn den gode adfærd.
Fase #8 :
12 - 3 år Den gode hund
Nu er din hund voksen og den har gennemgået alle de faser den skal. Den er rolig og velafbalanceret, hvis du har gjort dit arbejde godt. Tillykke. Fremadrettet venter mange gode år sammen.